Att välja rätt utbildning


skrivet den 10 aug av Blogger, klockan:10:36

Det finns mycket man behöver fundera kring när det gäller att välja utbildning. Jag hittade en lista med enkla tips och råd på hur man ska gå tillväga för att välja rätt utbildning.

1. Definiera ditt utbildningsbehov
Vad är syftet med utbildningen? När vill du gå utbildningen? Var ska utbildningen genomföras? Du bör även känna till skillnaden mellan en öppen och anpassad utbildning. En öppen utbildning genomförs tillsammans med deltagare från andra företag medan en företagsanpassad utbildning kan skräddarsys helt efter dina behov. Tänk på att en anpassad utbildning kan vara mer kostnadseffektiv om ni är flera på företaget med ett gemensamt utbildningsbehov.

2. Ta in offerter från flera leverantörer
I Sverige finns det tusentals utbildningsföretag med varierande utbud och kvalitet. Det stora utbudet gör att det kan vara svårt och tidskrävande att hitta rätt utbildningsleverantör. Ett tips kan därför vara att använda Utbildning.nu’s kostnadsfria offerttjänst som hjälper dig att samla in offerter från Sveriges bästa utbildningsföretag. För att undvika missförstånd kan det vara bra att lägga lite extra tid på att förklara ditt utbildningsbehov för företagen som lämnar offert.

3. Jämför offerter
I en öppen utbildning inkluderar kursavgiften oftast kursmaterial, luncher och pausförtäring. I en anpassad utbildning är det däremot vanligt att dessa kostnader tillkommer utöver kursledarens arvode. Tänk även på att kostnader för lokaler och kursledarens resor och övernattning kan tillkomma i en företagsanpassad utbildning. Den enskilt viktigaste delen av ditt utbildningsval bör dock vara att utbildningen passar ditt behov och att kursledaren har rätt kompetens och erfarenhet.

4. Kontrollera referenser
Eftersom kursledaren är avgörande för resultatet av din utbildning rekommenderar vi att du kontaktar 2-3 st referenser innan du bestämmer dig för en utbildning. Observera att det är referenser för kursledaren, och inte företaget som kursledaren representerar, som du är intresserad av. Om möjligt är det bra om du kan få prata med personer som arbetar inom samma bransch som dig och/eller som har liknande arbetsuppgifter.

5. Fråga efter rabatt
Många utbildningsföretag erbjuder olika typer av rabatt när du bokar din utbildning. Detta gäller särskilt om ni är flera på företaget som vill gå samma utbildning eller om ni köper flera utbildningar från samma leverantör vid samma tillfälle. Ta därför för vana att fråga din utbildningsleverantör om vilka rabatter som gäller.

6. Be om kursintyg
De flesta utbildningsföretag delar ut diplom eller kursintyg till deltagarna efter genomförd utbildning. Kursintyget stärker dig i din yrkesroll och är ett kvitto på att du genomfört utbildningen med framgångsrikt resultat. Självklart ska du framhäva vad du lärt dig av utbildningen i dina framtida utvecklingssamtal, löneförhandlingar och anställningsintervjuer.


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed